söndag 22 februari 2015

Besök på Navet


Navet/Science center är en inspirationskälla där alla har möjlighet att uppleva naturvetenskap, teknik, matematik och hållbar utveckling utifrån den egna förmågan på ett roligt och meningsfull sätt. Det är en kreativ plats med olika experimentstationer, utställningar i en spännande miljö.

Här kan man få möjlighet att möta naturvetenskap och teknik på ett glädjefyllt sätt.Vilket ska ge inspiration till att se sammanhang och för att väcka ett intresse och lust till naturvetenskapliga och tekniska frågor. Navet samarbetar bland annat med Högskolan i Borås och vi som blivande förskollärare studenter har förmånen att besöka Navet vid några olika tillfällen under den här kursen. Jag tycker att Navet har mycket intressant och givande material att arbeta med som pedagog tillsammans med barnen i förskola.

Här finns det möjligheten att i kreativa miljöer väcka ett intresse hos barnen för naturvetenskap och teknik på ett lekfullt sätt. Även de yngre barnen kan delta vid olika experimentstationer utifrån den egna förmåga att utforska och testa olika material. Barnen får även möjlighet att lösa problem och använda olika tekniker för att skapa och förstå sammanhang.

Navet arbetar kontinuerligt med hållbar utveckling och har detta i fokus i sitt arbete, synligöra hur viktigt det är med återvinning av material och källsortering. Det är viktigt att värna om vår miljö och inte slänga skräp ute i naturen. Att använda återanvändbart material, till exempel papper, plast, gammal garn och tyg ute i förskolan, kan barnen använda dessa material till att skapa olika alster med, vilket barnen uppskattar många gånger. Det som är viktigt att tänka på innan barnen börjar med sitt skapande, är det viktigt att inte blanda material som inte går att återvinna tillsammans, vilket kan påverka miljön negativt.

Detta är i enligt med Läroplanens intentioner där varje enskild barn ska utveckla sin förståelse för naturvetenskap och se samband i naturen. Utveckla sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar.

Förskollärareutbildningen bygger på demokratins villkor och hållbar utveckling vilket också har speglat hela studietiden. I mitt kommande yrkesroll är det viktigt att agera som förebild för barnen i förskolan. Vi pedagoger har ett gemensamt ansvar att lära framtidens vuxna hur viktigt det är att återvinna avfall och att inte kasta skräp ute i naturen. Många förskolor arbetar redan idag med Grön Flagg vilket är ett arbete i rätt riktning, fast det behövs mer arbete inom området och fler förskolor behöver arbeta utifrån Grön Flagg för att värna om vår gemensamma natur.
                                     

Skapa med återanvändbart material!!

Grön Flagg

lördag 21 februari 2015

Välkommen till min blogg!!


Idag är det första dagen inför arbetet med min digitala portfolio i kurs 12FK60, didaktik, estetiska 
lärprocesser och barns meningsskapande i språk, kommunikation och matematik på förskollärareutbildningen. Det är en utmaning att få möjlighet att använda digitala medel som ett arbetsverktyg vilket är endel av kursmålen.

Att blogga är något nytt för mig, vilket gör att det blir extra spännande se hur min yrkesblogg utvecklas under kursens gång. Här kommer jag kommunicera mina tankar och idéer kring de olika momenten i utbildningen samt hur den kunskap och erfarenhet jag har införskaffat mig som blivande förskollärare kan användas i mitt kommande yrkesroll. Nu är det inte långt kvar på utbildningen, är positiv inför framtiden. Följ gärna utvecklingen i min yrkesblogg!!

Workshop/Textil


Vi blivande pedagoger har haft workshop i textil och fått möjligheten att tova ull. Vi har arbetat i grupp och utvecklat ett material tillsammans.Vilket kan användas i förskolan i ett lärande syfte. Det är mycket behagligt att arbeta med ull, det är mjukt och skönt material att skapa med samt ger det utrymme för kreativitet och skapande på ett avkopplande sätt.

Ull är ett återanvändbart material och klimat smart alternativ. Ull är ett material som barnen i förskolan kan använda och skapa många olika alster med. Ull tål både värme och kyla vilket gör att det går att arbeta både inomhus också utomhus med.Vi fick även information om att det är billigare att köpa ull än målarfärg till förskolan. Vilket är en intressant aspekt att tänka på som blivande förskollärare vid inköp av material till verksamheten utifrån en hållbar utveckling är ull ett bra miljö alternativ.

Enligt Läroplanen för förskolan ( Lpfö 98, rev 2010) ska varje enskilt barn utveckla sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap. Tovning är en teknik som är lämplig för barn i alla åldrar, vilket gör det möjligt att arbeta med hela barngruppen. I mitt kommande yrkesroll vill jag gärna arbeta med olika textiler tillsammans med barnen för att väcka nyfikenhet och den kreativitet som finns hos barnen. Det skapande resultatet nedan kan användas tillsamman med barnen i ett lärande syfte.

Här kan man till exempel arbeta med olika matematiska termer som till exempel färg, form, antal samt stimulera språkutvecklingen hos barnen genom att använda ulltavlan som utgångspunkt för att berätta en saga eller skriva en saga tillsammans med barnen.

I boken Lär genom textil -en handbok i att använda textil som pedagogisk redskap för barns lärande menar författarna Susanne Björkdahl Ordell och Gerd Eldholm att det är vi pedagoger som kan skapa förutsättningar för att barn ska finna sin nyfikenhet och lust att lära. Barn tycket om kunskaper och aktiviteter som är meningsfulla.

Färdig resultat/Ulltavla 


Detta är ett resultat av vår gemensamma grupparbete under workshop/textil. Vi valde att försöka
förmedla ett budskap genom vårt skapande. Genom att symbolisera regnbogens alla färger med två små troll i olika färger. Är budskapet i vårt skapande ulltavla att förmedla oavsett kön, etnisk bakgrund, religionstillhörighet eller någon funktionsnedsättning så är alla individer lika mycket värda. Det är viktigt att värna om alla människors lika värde i ett demokratisk samhälle!!


Tova ull (bildspel)

Referens:

Läroplanen

  • Björkdahl Ordell, Susanne, Eldholm, Gerd & Hagstrand-Velicu, Kerstin (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]