fredag 13 mars 2015

Abecita Konstmuseum

Abecita konstmuseum i Borås har en historia långt tillbaka i tiden som en korsett och underkläders fabrik. Detta är inte aktuellt längre eftersom tillverkningen är nedlagd här i Borås. All konst som finns på Abecita är en privat samling och museet drivs genom en stiftelse. Bengt och Berit Swegmark är
grundarna till museet. Abecita har stora lokar med stor yta, en inbjudande miljö med trevlig personal. Här finns det många olika konstnärers hantverk på väggarna, intressant och se vilken teknik konstnärerna har använt.

Att arbeta med estetiska uttrycksformer är endel av målen i Läroplanen för förskolan (Lpfö 98, rev 2010). Varje enskild barn ska utveckla ett intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa.

Abecita konstmuseum kan användas som utgångspunkt, för att förskolebarnen ska möta konst  tillsammans med pedagogerna. Det handlar om att utmana barns intresse för konst och andra estetiska uttrycksformer. Även yngre barn behöver ta del av den konstverk som finns att tillgå. Det kan uppfattas som museum besök är en aktivitet som inte prioriteras ute i förskoleverksamheter, vilket kan bero på intresse och resursbrist ute i förskolan.

Ett besök på Abecita kan väcka nyfikenhet och lust att prova något nytt sätt att fotografera på och här  kan barnen få uppleva konst samt tolka konstverken på sitt sätt. Det finns inget rätt eller fel, alla individer betraktar konst på sitt eget sätt.

Barnen kan använda till exempel en kamera eller Ipads för att fotografera och dokumentera besöket, samtidigt lär de sig att använda digitala redskap, vilket redan används på många förskolor. Här får barnen möjlighet att fota det de själva anser är intressant. Det kan ge inspiration tillvidare arbete inom estetiska former där pedagogerna och barnen tillsammans kan utvecklas.

Kursmål som berörs: 
Tillämpa, motivera, och kritiskt granska användandet av olika digitala redskap för  att stödja barns utveckling.

Karolina Henke tillhör Sveriges främsta reklam modefotografer. Känd för sina färgstarka och energifyllda bilder samt konstfoton.  

Monica Nilsson, Sverige år 2000, har stor förmåga att tänja gränserna för uttrycket av den textila konsten, där hon växlar mellan olika tekniker och arbetsformer. Ljus. ljud och rörelse och installationer skapar nya former och upplevelser för betraktaren.

Hrafnhildur Arnardòttir gränsöverskridande , år 2011,konstnärskap inkluderar allt från samarbeten med performancekonstnärer,sångartister och modedesigners till kompositörer. Det finns en tydlig röd tråd i hennes produktion, nämligen hennes passion för hår - både mänskligt och syntetiskt. 
Bildspel/Abecita


Referens

  • Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
  • Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442


torsdag 12 mars 2015

Kemi och Fysik på Navet

En experiment dag på Navet med Anna Gunnarsson. Det var en praktisk dag, vi delades upp i mindre grupper och fick experimentera i kemi och fysik. Vi hade mycket roligt och lärorik dag tillsammans.

Till experiment momenten fick vi använda Fis-saft. Beskrivning av experiment, låt rödkålsstrimlorna ligga i frysen minst ett dygn innan saft tillverkningen. Strimlorna ska sedan ligga 15 minuter i varm vatten innan man silar. Fis-saft har en underbar färg, fast luktar kanske inte så gott.

Rödkål är pH-känslig och ger olika färger beroende på om lösningen är sur eller basisk. När bikarbonat och citronsyra blandas får lösningen olika pH-värden och när rödkålssaften droppas i kärlen, bildas det många olika färger. Ibland kan det bli flera olika färger i varje kärl.

Detta är ett experiment som är utmärkt att använda i förskolan tillsammans med barnen. Att ge barn möjlighet att experimentera, utforska, analysera olika kemiska och fysikaliska fenomen i tidig ålder, kan bidra till att barn intresserar sig för dessa ämnen senare i livet.

I Läroplanen för förskolan  (Lpfö 98, rev 2010) står det att barn ska utveckla en förståelse för naturvetenskap och se samband i naturen samt utveckla sitt kunnande i enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. Genom att experimentera utvecklas ny kunskap hos barn och vi pedagoger ska motivera och utmana barns lärande. Lindö 2009 menar på att det är viktigt att i förskolan göra intressanta saker som laddar språket med mening.

Detta exempel utvecklar både språk och matematik, kan också användas för barn med svenska som andra språk på ett intressant och meningsfullt sätt. Barnen får möjlighet att samtala kring experimenten tillsammans med pedagogen och delta aktivt i momenten.Vilket kan bidra till att barnen får en bättre förståelse i det aktuella lärande situationen.

Det finns olika metoder för att i tidigt stadium kartlägga, identifiera och förebygga kommunikativa svårigheter hos barn. TRAS - Tidig Registrering Av Språkutveckling hos barn. Detta är en metod som kan användas i förskolan, materialet kan användas av alla barn oavsett om de har svenska som första eller andra språk. Det finns handledning med teori om barns språkutveckling och råd på språkstimulerande åtgärder. Metoden är inte tillför att bedöma det enskilda barnet, utan användas för att utvärdera verksamheten och det pedagogiska arbetet och på så sätt kartlägga bristerna för att höja kvalitets arbetet i förskolan för att tillgodose barnens språkliga utveckling.

I det dagliga arbetet ska jag som pedagog synliggöra och kommunicera matematiska termer och begrepp i samtalen med barnen i förskolan. Att upptäcka ett nytt fenomen är lika roligt varje gång det händer. De upptäckter kring naturvetenskap i förskolan går för det mesta att återkoppla till den verklighet och den verksamhet som finns omkring barnen. Gode 2008 menar på att nyfikenhet är ett av de viktigaste drivkraften för lärande.

 Nedan finns det ett bildklipp som visar kemi experimenten från Navet.

Bildklipp/ Kemi


Bertas Experimentbok
Under dagen fick vi även prova och göra egen flygplan, luft ballong och en snurra utav papper som material, detta är fysik delen.

Luft ballong från hög höjd

Luft ballong från låg höjd

Kursmål som berörs:

Redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser 
Redogör för och problematisera olika villkor för hur barn med annat modersmål(L1) än svenska kan stödjas i sin språkutveckling, såväl i svenska som i sitt modersmål
redogöra för och kritiskt granska olika metoder för att på ett tidigt stadium kartlägga, identifiera och förebygga kommunikativa svårigheter

Referens

  • Lindö, Rigmor (2009). Det tidiga språkbadet. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur
  • Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
  • Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
  • Persson Gode, Karin (2008). Upptäck naturvetenskap i förskolan. 1. utg. Stockholm: Natur & kultur





















onsdag 4 mars 2015

Textil Museet/Borås

Besöket på Textilmuseet i Borås med studiegruppen började med en rundvandring på Textilmuseet med Karin Olsson Lindström. Vi fick ta del av den aktuella textil utställningen från olika konstnärer som har använd olika tekniker i skapandet. Det är mycket fascinerande att det finns så mycket olika textil material att använda när man vill skapa ett textilkonstverk. Hur man upplever eller uppfattar en konstverk är mycket individuellt. Vem avgör vad som är konst?

Att besöka Textilmuseet öppnade upp för inspiration och skapande på lustfylld och roligt sätt. Ett besök till Textilmuseet kanske är mer anpassad för de äldre barnen i förskolan. Fast jag menar på att det finns mycket att titta på och ställa frågor kring, varför inte ta med de yngre barnen till museet? Barn är mycket nyfikna och tacksamma för att ta till sig ny kunskap. Barn har många gånger kloka tankar kring olika fenomen och vågar ställa frågor.

Att ta in det nya man ser, måste få ta tid. Detta gäller även de yngre barnen. Det är viktigt att alltid utgå från det kompetenta barnet som har egna tankar och erfarenheter med sig. Att jag som pedagog ser barn som jämlik, inte underordnad och en grupp för sig, dessa aspekter är viktiga i mötet med barn i förskolan.

Alla har vi olika uppfattningar kring hur ett museum besök upplevs. Min egen erfarenhet från museum besök är att man inte får röra, det ska vara tyst och miljön kan upplevas som stel. Fast jag är mycket nöjd med besöket på Textilmuseet och det är en ny erfarenhet för mig som pedagog. Min uppfattning är om barn i tidig ålder får ta del av olika konstverk och får möjlighet att besöka olika museum, påverka hur barn upplever och uppskattar konst senare i livet. Barn har rätt till att ta del av den konst som är lämplig för barn i ett lärande syfte. Det ger möjlighet till utveckling samt att barn kan utforska den egna förmågan inom området.

Vid besöket på Textilmuseet fick vi även själva skapa egna alster, där vi blad annat fick använda gamla slipsar som material, jag valde att tillverka en larv.

Gamla slipsar

Det gemensamma resultatet

Eget skapande/En larv

Här nedan har jag gjort ett bildspel för att visa de olika konsten, med en efter tanke kring vår konsumtion, hur vi använder våra resurser samt hur detta kan påverka människor i andra delar av världen. Det finns lite bilder på hur en bostad kan se ut i Bangladesh, många av våra kläder som vi dagligen använder tillverkas i Bangladesh. Det är uppenbart att dessa människor inte får ta del av de pengar som företagen tjänar, vilket gör att dessa människor lever under mycket svåra förhållanden, dessa människor lever i fattigdom!!!

Japans Textilpionjärer 


Bildspel konst och textil

Textil Museet